Texel

Rasa de oi Texel a aparut si s-a format pe insula olandeza cu acelasi nume, situata in Marea Nordului, la nord-vest de Tara Lalelelor. Texelul original, de talie mai mica si extrem de robust, traia aici de cateva secole. Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, rase britanice de oi precum Lincoln si Leicester, au fost intriduse pentru a ameliora oiale locale. Rezultatul obtinut il putem vedea in Texelul de astazi.

 

In 1933, primele oi Texel aveau sa cucereasca pastorii francezi. Britanicii au acceptat mult mai tarziu aceasta rasa “non- englezeasca”. Abia in 1985, un grup de 4 berbecuti Texel au fost adusi in Regatul Unit, in cadrul unui program- studiu de incrucisari.

Texel este o oaie de dimensiuni medii, cu o corp rectangular, masiv, ce denota putere. Spatele este drept, lat si puternic. Picioarele si botul sunt de culoare alba, lipsite de lana. Coada este scurta si groasa.  Capul este caracterizat de o fata scurta si lata, cu nas negru si ochi lunguieti. Urechile sunt mari, dispuse aproape orizontal la nivelul capului. Pe pleaope sau pe urechi pt prezenta pete negre. Copitele sunt  si ele negre, in contrast cu picioarele albe. Lana este de dimensiune medie, fara fire negre, cu fir subtire si moale, fiind potrivit si pentru crosetat.

Aceasta oaie ofera un mare randament economic. Carcasa se caracterizeaza printr-un mare procent de muschi, in defavoarea grasimii. Carnea este gustoasa si frageda. Ritmul de crestere este accelerat: la nastere mieii pot cantari 5-7 kg, urmand ca la 3 luni ei sa aiba deja 30-35 de kg. Un berbec din rasa Texel cantareste la maturitate intre 110 si 130 de kg, iar o femela intre 75 si 85 de kg. Prolificitatea este medie: 1.7 miei per oaie.

 

Texel transmite putere, robustete si grandoare. In fapt, este o oaie docila si putin pretentioasa. Mananca orice si se dezvolta bine pe pasunile cu iarba putina. Este rezistenta la intemperii, putand fi crescuta si in regiuni cu clima mai racoroasa. Prefera zonele de dealuri mici, dar se descurca si la campie, dealuri inalte sau munte.  La nastere miei devin activi imediat. Se vor ridica in picioare si vor cauta cu ardoare laptele matern, nefiind nevoie sa fie asistati. Oaile Texel sunt mame excelente, protectoare si foarte durabile.

 

 

Rasa Ile de France este o rasa de carne foarte cunoscuta. S-a format prin incrucisarii intre rasele Dishley (din Anglia) si Merinos (din Franta). A urmat o selectie atenta timp indelungat. Mult timp rasa a purtat denumirea de Dishley-Merinos.

La nastere, mieii au o greutate de 4-5 kg, iar la 100 de zile cantaresc deja 35-40 kg. La maturitate, oaia din rara Ile de France are o greutate de 75-90 kg, iar bebecul circa 110 – 140 kg. De asemenea, si prolificitatea este una ridicata la aceasta rasa, ea fiind de 1,4 – 1,8 miei pe fatare, media anuala ajungand pana la 220%.

 

In ceea ce priveste hrana, oile din rasa Ile de France nu sunt pretentioase, insa au nevoie de suplimente de graunte, mai ales in periadele dinainte si dupa fatare.

Productia de lapte este si ea una buna la rasa Ile de France, oile avand capacitatea sa creasca fara probleme miei gemelari. Totodata, si productia de lana este una buna, de circa 3-4 kg la femele si de aproximativ 4-6 kg la berbeci.

 

Ile de France

Suffolk

German cap negru

Rasa Suffolk a luat nastere din incrucisarea oilor Norfolk Horn cu berbecii din rasa Southdown. Este rasa cu cea mai mare viteza de crestere dintre toate rasele de carne care produc berbeci terminali necesari in schemele de incrucisare care vizeaza producerea mieilor hibrizi de carne.

Descriere fizica

Oaia din rasa Suffolk se distinge prin capul si picioarele acoperite de o blana de culoarea neagra.Restul corpului este acoperit cu o blana alba, scurta si deasa. Intregul corp este acoperit cu lana pana la jaret respectiv pe gat pana la ceafa. Firele maro prezente sunt acceptate. Lana are o finete de 30-42 microni. In plus, oaia Suffolk nu are coarne. Pielea este neteda si fara pete de alta culoare. Animalele au o talie mare cu oase bine dezvoltate, si cu craniul putin convex.

Caracteristicile principale ale oilor din rasa Suffolk

Carnea provenita de la oaia Suffolk este de foarte buna calitate si are un gust superior, recunoscut de consumatorii din intreaga lume.

Datorita rezistentei si elasticitatii sale, blana oilor din rasa Suffolk este folosita la realizarea de paturi si cuverturi, ideale pentru sezonul rece.

Berbecii din rasa Sufoolk sunt foarte prolifici, astfel ca uneori oile pot da nastere si la 2-3 miei, uneori chiar 4. Mieii din rasa Suffolk se nasc la 150 de zile de la imperechere si ajung la intercare in jurul varstei de aproximativ 100 de zile.

Oile din rasa Suffolk se adapteaza usor la orice conditii si rezista foarte bine chiar si la temperaturi extreme.

Conform statisticilor, Suffolk are cele mai mari rate de crestere dintre rasele cu berbeci de reproductie. Caracterizata prin bune proprietati materne, productie de lapte crescuta, si prolificitate inalta (1.3-1.8). Este una dintre rasele cu cele mai bune capacitate de pasunat dar tolereaza foarte bine si stabulatia. Are o carcasa frumoasa si o crestere zilnica de 350-400 grame pe zi la miei.

 

 

Oaia din rasa Schwarzkopf este un animal crescut pentru productia de carne, foarte apreciat si raspandit in Germania. Aceasta rasa de oi a ajuns si la noi in tara, unde este crescuta atat pentru carne, cat si pentru lana.

Origine si istoric

In 1850, oile din rasele pentru carne, ca de exemplu Leicester, Southdown si Hampshire au fost importate din Anglia in Saxonia. Aici, aceste rase de oi au fost incrucisate cu rasele locale de oi. 30 de ani mai tarziu, programul de incrucisari s-a extins si in Westfalia si Prussia de Est, regiuni in care rasa de oi Merinos era preponderenta.

Astfel, in urma acestor incrucisari, rasa Schwarzkopf a aparut in special in regiunea Westfalia, care si in zilele noastre reprezinta principala arie de provenienta a rasei de oi Schwarzkopf.

Descriere fizica

Oile din rasa Schwarzkopf sunt animale de talie medie, cu un corp compact, acoperit cu o lana de culoare alba. Picioarele, capul si urechile sunt acoperite cu blana de culoare neagra. De altfel, aceasta rasa de oi este cunoscuta si sub numele de Oaia Germana cu Capul Negru.

Lana acestor oi este foarte groasa si densa, astfel ca aceste oi se pot adapta si conditiilor climaterice mai reci. In plus, lana le protejeaza si de umezeala.

La maturitate, oile ating o greutate de 65-75 de kilograme, iar berbecii de 110-130 de kilograme.

 

 

Productivitate

Oaia din rasa Schwarzkopf este un animal crescut atat pentru productia de carne, cat si pentru productia de lana. Este foarte apreciata in tara natala, Germania, unde este intalnita pe arii foarte extinse.

Aceasta rasa de oi a fost exportata si in alte tari ale lumii, pentru calitatile sale extraordinare. Productia medie de lana pe cap de animal este de 4-5 kilograme.

La 6 luni de viata, mieii din rasa Schwarzkopf ating o greutate de 50-60 de kilograme.

 

 

OVINE

CONTACT

va contactam noi

Se trimite...

A intervenit o eroare la formularul de contact.
Vă rugam sa folosiți datele de contact.

Solicitarea dvs. a fost trimisa cu succes!

Dutch Trading International SRL

CUI RO24304422

J29/2218/2008

 

Str. Abatorului nr.1, oras Mizil, jud. Prahova

Cod Postal: 105800 - România

 

 

+4 0244.250.278

+4 0732.161.571

fax: +4 0244.250.279

 

info@dutchtrading.ro

info@ccbovine.ro